{ "title": "Lepra Cildiye", "image": "https://www.lepra.gen.tr/images/Lepra-Cildiye-44.png", "date": "20.01.2024 12:33:32", "author": "Mircan Seçgünler", "article": [ { "article": "

Lepra Cildiye: 1876'da Armauer Hansen tarafından bulunan, Lepra basili ile oluşan uzun süreli devam eden bir enfeksiyon hastalığıdır. Hastalık insanları çirkinleştirdiği ve sakat bıraktığı için, çağlar boyu çok korkulmuş bu sebeple de birçok cilt rahatsızlığı lepra olarak adlandırılmıştır. Lepra hastalığının ilk ne zaman ortaya çıktığı kesin olarak halan mümkün değildir. Kayıtlara göre M. Ö. 600' lü yıllara aittir.

Lepra Cildiye Hastalığının Nedenleri: Hastalığa eskiden miskin hastalığı denirdi. Lepra, diğer adıyla Cüzzam, Hansen basili olarak bilinen mikroorganizmanın hastalığa yol açtığı bilinir. Sinir sistemi ve cilt başta olamak üzere birçok sistemi etkileyen, bulaşıcı bir hastalıktır. Ağız ve burundan yakın temas sonucu damlacık mikrobu ile bulaşır ve yayılır. Bakteri çok yavaş çoğalır ve kuluçka süresi devreleri 5 yıl kadardır. Hijyen olmayan koşullar, kalabalık aileler, tek odalı evler, kötü beslenmede bulaşmayı etkiler. Belirtilerin görülmesi bazen 25 yılı bulabilir.

Lepra Cildiye Belirti ve çeşitleri: Bakteri deri ve sinirleri etkiler, ağır rahatsızlıklar ve şekil bozukluğuna sebep olur. Körlük, düşük el, düşük ayak, pençe el, pençe ayak görünümleri oluşur. Cüzzam hastalığının iki klinik şekli vardır;

Tüberküloit Cüzzam: Hastalığın bu tipi vücut direnci sağlam ve sağlıklı kişilerde ortaya çıkar. Belirti olarak vücudun bazı yerlerinde.

Ortaya çıkar. Mikrop kol ve bacaklarda bulunan sinirlere yerleşir, bu bölgelerde iltihap oluşturur, duyu kaybına olmasına yol açar.

Lepromatöz Cüzzam: Hastalık güçsüz, sağlıksız kişilerde görülür. Hastalık kendini burun tıkanıklığı, saç dökülmesi, burun kanaması, burun tabanında çökme diz ve dirsekte yaralar oluşumuyla gösterir.

Lepra Cildiye tedavisi: Genellikle evlerinde ve ayaktan tedavileri yapılır. Hastalık çok ilerlemişse hastaneye yatırılır. Lepra hastalığı bilinen birçok antibiyotiklerle tedavi edilir ancak, tedavi uzun süreli olduğu için direnç gelişimi söz konusu olabilir.
" } ] }