{ "title": "Lepra Hastalığı", "image": "https://www.lepra.gen.tr/images/Lepra-Hastaligi-17.jpg", "date": "19.01.2024 08:21:54", "author": "Esma KOÇ", "article": [ { "article": "Lepra hastalığı; Lepra hastalığının farklı bir adı da cüzzam olarak geçmektedir. Cüzzam hastalığı ilk Hansen tarafından bulunmuştur. Deriyi, yüzeysel sinirleri, gözü, üst solunum yoluna ait mukozayı, testis ve kemiklerde tutulabilen tıp dilinde mycobacterium leprae adlı basil aracılığıyla oluşturulan bulaşıcı türde olan hastalıktır. Bu rahatsızlık ilk olarak ne zaman belirdiği bilinmemektedir. Özellikle eski çağlarda Haçlı seferleri zamanında oldukça yaygın bir rahatsızlıktır. Eski toplumlarda ise bu hastalığa yakalananlar lanetlenmiş olduğu düşüncesiyle toplumdan dışlamışlardır. Eski zamanlarda hastanın tedavisi yapılmadığında kişiyi yerleşim alanlarından uzak yerlere gönderilir ve orada yaşarlardı. Sosyal hastalık olarak görülmektedir. Lepra hastalığına yakalanmış olan kişilerin toplumdan dışlanarak tedavi edilmesi ama bu rahatsızlığın genel bir sorun olup bütün ülkede görüldüğü anlaşılmıştır. Bu rahatsızlığın en sık görüldüğü ülke genellikle tropikal bölgelerin olduğu yerlerdir. En sık Afrika, Asya ve Orta-Güney Amerika'da görülmektedir. Yeterli olarak beslenemeyen ve çok çocuklu ailelerin tek oda da yaşayan ailelerde daha sık görülmektedir. Günümüzde endemik şeklinde yayılma ise Portekiz, İtalya, Türkiye, İspanya, Güney Rusya ve Kıbrıs'da meydana gelmektedir. Cüzzam hastalığı nadir bulaşır ve salgınlar şeklinde görülmeyen bir türdür. Yaş sınırı yoktur.

Lepra hastalığı nedeni ve bulaşması

Mycobacterium leprae adındaki bakterinin bulunduğu kişiler ile kurulan yakın temastan kaynaklı damlacık enfeksiyonu şeklinde bulaşmaktadır. Çoğalması oldukça yavaştır. Neredeyse inkübasyonu 5 yıl civarındadır. Cüzzam hastalığı deriye kadar ilerlediğinde bunun tedavisi oldukça uzun zaman almaktadır.

Lepra hastalığı belirtileri nelerdir?
Lepra hastalığının tedavisi nasıl yapılır?

Bu hastalıkta tedavi yöntemi uygun ilaçların kombinasyonu ile uygulanır. Yapılan bu tedavide bakterilerin çoğu ölür. Cüzzam hastalığı iyileşmeye başladığında uygulanan ilaç tedavisi bırakılır. Bu tedavi meydan gelmiş olan hasarları düzeltmez. Oluşan sorunu plastik cerrahi giderebilir. Cerrahi müdahalede tendon ve sinir nakilleri ile zarar görmüş olan uzuvlar düzeltilmektedir. Lepra hastalığı erken teşhis edildikten sonra başarısı daha yüksektir. Teşhisten sonra hastalık tedavi edilebilir. Erken teşhis ile sakatlık durumuna kalmadan hastalık tamamen iyileşebilir. Lepra hastalığında tıbbi tedavi, psikolojik tedavi, fizik tedavi ve cerrahi tedavi oldukça önemlidir.
" } ] }